Çeki Demiri Nedir?

Araçlarda kendi başına hareket kabiliyetine sahip olmayan karavan, römork gibi donanımların taşınması için gerekli olan ekipmana çeki demiri denir. Römork kancası olarak da bilinir. Metal kanca şeklindedir ve aracın arkasına takılır.

Bazı araçlara imalat aşamasında bu ekipman eklenir, bazı araçlara ise sonradan eklenebilir. Çeki demiri tipi, araç marka ve modeline göre değişir.

Araçta çeki demiri bulunmuyorsa çeki demirinin arkadan montesi mümkündür. Bu tür durumlarda orjinal parça kullanılması ve ayrıca parçanın mekanik ile elektrik bağlantılarının uzmanlarca yapılması gerekir. Ancak her araç için bu ekipman uygun değildir.

Çeki Demiri Prosedürleri

Çeki demiri bazı araçlarda bulunmaz. Bu tür araçlarda çeki demiri takmak, Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında aracın teknik şartnamesine göre belirlenmiştir. Araç için teknik şartnamede uygunluk belirtilmişse o araca çeki demiri takılabilir.

Çeki demirini ruhsata işlemek yani bu bilgiyi eklemek zorunludur. İşletilmediği durumlarda araç sahipleri cezaya maruz kalabilir. Sadece çeki demiri bulunması, sürüş kurallarında bir değişiklik oluşturmaz; ama çeki demirine römork benzeri araçlar bağlıysa bu araçlar için hız limitleri, standart kuralların dışındadır.

Çeki Demiri Montajı Nasıl Yapılır?

Firmamız ile iletişime geçip aracınıza çeki demiri uygulaması yapmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Aracınıza özel olarak üretilen çeki demiri aracın arka şase bölümüne bağlanır. Aracın şasesinde veya çeki demirinin kendisinde bir kesme veya kaynak işlemi olmaz. Çeki demiri aracınıza birebir uyumludur.

Çeki Demirinin Çekme Kapasitesi Ne Kadar?

Çeki demirleri araca göre farklı çekme kapasitesine sahip olmaktadır. Binek araçlarda ortalama olarak 1200 Kg çekme kapasitesine sahiptir. Elbette bu kapasite araca göre azalabilir veya artabilir.

Çeki Demiri Maliyeti Nedir?

Çeki demiri montaj maliyeti, aracınızın marka modeline göre ve çeki demirinin ithal/yerli demir olması durumuna göre değişebilir. Ancak toplam maliyet ortalama olarak 3000₺ ile 7500₺ arasında değişebilir.

Çeki Demiri TSE İşlemi ve Noter İşlemi Nasıl Gerçekleşiyor?

Araca sonradan bir parça takıldığı için bu işin projelendirilmesi gerekiyor. Çizdiğimiz proje size teslim edilir. Aracınızı bu proje ile birlikte TSE Araç Kontrol Merkezine götürmeniz (dilerseniz aracınızı sizin için bizde götürüyoruz) gerekmektedir. TSE Araç Kontrol Merkezinde; aracınızın detaylı kontrolleri ve projenin incelemesi yapılır, kontrolleri başarıyla tamamlayan araçlara onay verilir. Daha sonra yapılması gereken işlem ise TSE’den almış olduğunuz onay belgesi ile notere giderek aracınızın ruhsatını güncellemek, çeki demiri ibareli ruhsat belgesine sahip olmaktır. Bu işlemler için 2022 yılı itibariyle TSE ücreti 570 TL, noter ücreti ise 293 TL’dir.

Çeki Demiri Olmayan Araç Muayeneden Geçer Mi?

Genellikle ruhsatında çeki demiri bulunup araç üzerinde çeki demiri olmayanlar tarafından sorulmakta ve cevabı merak edilmektedir. Standartlara uygun olmuş olsa da ruhsatta çeki demiri var olduğu halde araçtan sökülmesi günümüzde muayeneden hafif kusurlu olarak geçmenize neden olmaktadır.

Çeki Demiri İşli Olmayan Araçlara Ceza Uygulanır Mı?

Trafik denetlemelerinde, para cezası ve 7 gün işlettirme ya da söktürme işlemi uygulanır, aksi taktirde araç trafikten men edilir.

Comments are closed